Transgaz și companiile turcești ar putea ajunge să tragă țevi în Africa

Au apărut oportunități noi pentur companiile românești, dincolo de granițele naționale și europene, un exemplu în acest sens fiind țările africane, a spus Ion Sterian, director Transgaz, cu ocazia lansării unui tronson din gazoductul Țărmul Mării Negre – Podișor, care va evacua în SNT gazele ce vor fi extrase, din 2027, din Marea Neagră. „Îmi doresc, şi mă lupt în calitate director general al Transgaz, companiile româneşti să iasă şi ele în lume. Au început să apară oportunităţi. Una dintre aceste oportunităţi le avem în Africa. Îmi doresc: companiile din România, împreună cu companiile din Turcia, complementare unele cu celelalte, să mergem în Africa, pentru că nu mai avem legislaţie europeană, şi să lucrăm împreună, pentru că e foarte mult de lucru. Am fost într-o vizită în Nigeria şi ne aşteaptă, companiile româneşti împreună cu companiile din Turcia, să mergem să lucrăm acolo, pentru că au mult de lucru”, a spus Sterian.
Vicepremierul Marian Neacşu, prezent la eveniment, a subliniat că proiectul privind conducta de gaze Marea Neagră-Podişor reprezintă un exemplu de bună practică, de bună colaborare transnaţională între firme din Turcia şi firme din România, care, „dacă îşi pun energia la un loc”, pot să devină foarte importanţi competitori şi pe alte pieţe.
Societatea Naţională de Transport al Gazelor Naturale Transgaz a semnat în iunie 2023 contractul de execuţie a lucrărilor pentru gazoductul Tuzla-Podişor, cu societatea Kalyon Insaat Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi, din Turcia. Proiectul, în valoare de aproximativ 500 de milioane de euro, constă în construirea unei conducte de transport gaze naturale în lungime de 308,3 km, care va face legătura între resursele de gaze naturale exploatate din perimetrul Neptun Deep şi coridorul BRUA, asigurându-se astfel posibilitatea transportului gazelor naturale prin interconectările existente.
Proiectul „Conductă de transport gaze naturale Marea Neagră-Podişor” este cuprins în Planul de dezvoltare al SNT pe următorii 10 ani, este inclus pe lista de proiecte de interes comun ale UE şi a fost depus pentru finanţare prin Fondul de Modernizare, obţinând o finanţare de 85 milioane euro. Diferenţa de finanţare va fi acoperită printr-un mix financiar competitiv.
Conducta este amplasată în zona de sud-est a ţării şi traversează 3 judeţe: Constanţa, Călăraşi şi Giurgiu, respectiv 42 de unităţi administrativ teritoriale (UAT).
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1079 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Da da, Africa va asteapta. Ha ha, bai daca africanii ii dau afara in suturi pe occidentali, cam ce crezi ca se va intampla cu cateii acestora? Poate subcontractori la vreo firma chineza sau rusa dar nu cred. Ce vise umede.

  2. Transgaz a inteles din ce directie bate vantul. Turcia a anuntat zilele trecute si un proiect urias de peste 15 miliarde de dolari in Irak. Zona va face parte din noul pol mondialin expansiune al economiei si finantelor. Un nou guvern patriot trebuie sa decida urgent parcursul viitor al Romaniei.

  3. Cib, Sam, dar daca ne uitam pe date vedem ca vreo 30% importurile de pe continentul african vin din UE. Deci poate nu sunt atat de suparati pe europeni pe cat ai crede.

  4. Înainte de 89 România producea instalații complete de extracție şi transport de petrol şi gaze pentru majoritatea țărilor africane producătoare de petrol şi avea mereu contracte şi specialişti ca să le monteze şi să le pună în funcțiune. Eram unul dintre marii jucători pe această piață şi totul se proiecta şi realiza în țară.
    După aceea au venit partenerii strategici şi UE şi ne-au pus să vindem şi să distrugem tot. Pe motiv că nu avem „know-how” şi cu complicitatea tuturor slugiilor care au condus țara.
    Trădători, începând cu Petre Roman-Neulander şi până la Burduja.
    Asta a fost manevra cu „revoluțiile” de la sfârşitul anilor 80 din Europa Centrală. O colonizare.

  5. CV, când e vorba de business, nu există mamă și tată. Dar aici este vorba de controlul resurselor, iar europenii, din cauza trecutului colonial, nu prea mai au trecere în Africa. Locul lor este luat de chinezi și ruși. De vândut, acestea se vor vinde, Europa va cumpăra direct de la africani sau prin intermediari, așa cum cumpără gaze și petrol rusesc. Dacă China și Rusia exploatează zăcămintele, vor face bani, plus China care va cumpăra ceea ce are nevoie pentru industria ei, restul vor vinde africanii celorlalți doritori.

  6. Pai dupa cum ai zis si tu, daca ies bani din comertul cu europenii o sa faca business. Doar nu o sa zica aia, ba eu prefer sa am un profit mai mic dar fac afaceri cu rusii nu cu europenii.

  7. CV, eu vreau să spun altceva… africanii nu mai au încredere în europeni ca să le administreze resursele, iar lucru acesta ol vedem în izgonirea Franței din mai multe foste colonii, a americanilor din Niger. Da, o să le vândă europenilor minereuri, petrol, gaze, dar nu europenii le vor extrage ci China și Rusia. Nu-i pot condamna pe africani că nu mai sunt încredere în cei care i-au jefuit și ucis sute de ani.

  8. Țările africane sînt făcute pe hartă, adunături de mai multe triburi, limbi diferite, rase diferite (nu toți africanii sînt la fel). Cum credeși că acele țări, chiar dacă ar fi independente, ar putea țin piept celor ce conduc statel ocidentale, la fenicieni?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.